Delta Blues’dan Rap Savaşlarına
Kölelik zamanlarında, kölelerin kendi dillerini konuşması yasaktı. Bu yüzden insanlar duygularını yansıtmak için şarkı söylemeye başladılar. Zenci müziği ilk böyle başladı. Zencilerin Hristiyanlaşmadan önceki dönemde yaptığı bu müziğe Delta Blues denir. 1800'lerin başında ise, Amerikan iç savaşından sonra zenciler nispeten daha özgürleşti. Ayrıca artık Hıristiyan oldukları için Tanrı'ya yakarmaya başladılar ve buna da Gospel dendi. Gospel sonrasında zenciler beyazların kullandıkları enstrümanlarla tanıştılar ve Blues ortaya çıktı. Blues bir süre sonra Amerika'da oldukça yaygınlaştı. Böylece beyazlar Blues'a çok benzer bir tarz geliştirdiler. Bu tarza da Country dendi. Zenciler bundan sonra klasik müzik enstrümanlarını keşfettiler ve Jazz meydana geldi.
İleri saracak olursak, 1970'lere geldiğimizde ise hip hop doğdu. Hip Hop, New York'taki Bronx'ta ortaya çıkan bir alt kültür ve sanat hareketidir. Bu dönemde New York'ta ekonomik bir çöküş vardı. İmalat sanayinin gerilemesi ve Cross Bronx Otoyolu'nun inşası nedeniyle şehrin ekonomisi çöküyordu. Çoğu orta sınıf insan sosyal ve ekonomik zorluklar nedeniyle kenar mahallelere taşındı. Bu bölgelerde göç nedeniyle koşullar kötüleşti; suç, çete şiddeti ve yoksulluk arttı. Sonunda işletmeler kapandı ve eğlence sektörü yok oldu. Bu yüzden gençler kendilerini sokağa attılar. Terk edilmiş binaları ve otoparkları parti yapmak için kullandılar. Hip Hop kültürü ile ilişkilendirilen çoğu şey böyle oluştu.
Hip Hop kültürünü en çok etkileyen isim ise DJ Cool Herc'dir. DJ Cool Herc, partiler düzenleyen biriydi. 1973 yılında kız kardeşi ile bir okula dönüş partisi verdiler ve bu parti Hip Hop akımını başlatmasıyla tanındı. Ayrıca DJ Cool Herc, "breakbeat" denen bir teknik buldu. İki plak çalar kullanarak ikisinde de aynı şarkıyı çalıyordu ve "break" denen kısmı uzatmak için aralarında geçiş yapıyordu. Şarkının "break" kısmı en çok beklenen ve dans edilen kısmıydı. Zamanla bu teknik yayıldı ve ana akıma karışan bir alt kültür haline geldi. Kool Herc ayrıca insanları teşvik etmek için şarkının enstrümantal kısımlarında kafiyeli bir şekilde konuşurdu ve böylece rap yapmanın temelleri atıldı.

1980'lerin başı Hip Hop ve müzik için önemli bir dönemdi. Müzik için kullanılan elektronik aletler daha erişilebilir hale geldi. 1980'lerin ortalarında Hip Hop oldukça yaygınlaştı. Hip Hop'un altın çağı başlamıştı. Plak şirketleri bu müzik türüne daha fazla para yatırmaya başladılar. Ayrıca bu dönemde müziği koruyan telif hakkı yasaları yoktu ve sanatçılar farklı türlerden şarkılar da kullandılar. Fakat Hip Hop sadece müziği etkilemedi, Hip Hop giyim kültürü de oluşmuştu.
1990'ların sonunda Hip Hop müziği çok yayıldı ve farklı bölgesel türler çıktı. Zaman ilerledikçe Rap olgunlaşmaya başladı. Rap icat edildikten yalnızca on yıl sonra "Gangsta Rap" kavramı ortaya çıktı. Bu Rap türü çoğunlukla Afroamerikalı'ların yaşadığı sosyal adaletsizliğe dikkat çekiyordu. Run D.M.C. gibi Rap grupları ve N.W.A bu Rap tarzının öncüleriydiler ve ABD'nin doğu ve batı kısımlarını temsil ediyorlardı. Batı yakasında Tupac, Ice-T, The D.O.C, Snop Dogg, Kendrick Lamar, The Game; doğu yakasında ise The Notorious B.I.G.(Biggie) Jay-Z, DMX, Nas, 50 Cent, Method Man ve Rakim gibi ismler vardı.
1991 yılında Suge Knight, Death Row isimli bir plak şirketi kurdu; 2Pac, N.W.A, Ice Cube ve Snoop Dogg'u bünyesine dahil etti. Böylece batı yakası üstünlük sağladı.
Doğu yakası ise sessiz kalmadı ve Puff Daddy, Bad Boy Records prodüksiyon şirketini kurdu ve
Craig Mack ve The Notorious B.I.G'i şirkete aldı. Artık savaş için ortam hazırdı.
Batı yakasının önemli isimlerinden olan olan Tupac, 1994 Kasım'ında stüdyoya giderken silahlı saldırıya uğradı. Tupac, sonra iyileşti ancak saldırı yaşandığında Biggie ve Puff Daddy'nin stüdyoda olduğunu öğrendi ve saldırı için, önceden arkadaş olduğu The Notorious B.I.G'i (Biggie) suçladı. Olaydan önce zaten yargılanmakta olan Tupac suçlu bulundu ve hapse girdi. Tupac hapisteyken Biggie "Who Shot Ya?" (Seni kim vurdu?) adlı şarkısını yayımladı. Biggie, önceden yazıldı dese de şarkı büyük ses getirdi.
Tupac, Suge Knight'ın kefaletini ödemesiyle hapisten çıktı ve ‘‘Hit ‘Em Up'' adlı diss parçasını yayımladı. Ancak aralarındaki sorunlar çözülemedi ve 1996 yılında Tupac aracında silahlı saldırıya uğradı. 6 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybetti. 1997 yılında ise Biggie aynı şekilde öldürüldü. Doğu yakası ve batı yakası arasındaki savaş bu şekilde son buldu.