Yükselen Çocuk Yayıncılığı
Kitaplardan bahsediyorsak çocuk ve gençlik edebiyatına değinmeden geçemeyiz elbette. Yayınevlerinin kâğıt fiyatlarıyla boğuştuğu bu zamanlarda, çocuk kitapları bazı yayıncıların can simidi oldu. Ülkemizde kitap basımı için kullanılan kâğıdı yurt dışından alıyoruz. Türk Lirası değer kaybettikçe kitapların maliyeti de artıyor ve bu etiketlere yansıyor. Yetişkinler olarak biz, elimizdeki kitaplarla yetinmek, ödünç almak ya da elektronik ortamda okumak gibi çözümler bulabiliyoruz ama ebeveynlerin bildiği gibi çocuk kitapları öyle değildir. Okumayı seven bir çocuğa zorunlu olarak kitap alınır.
Bazı yayınevleri, yetişkinlere hitap eden kültür yayıncılığı ile tanınsa da son yıllarda muhteşem çocuk kitapları da basıyorlar. Bunların başında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Yapı Kredi Yayınları, Can Çocuk Yayınları ve Timaş Yayın Grubu geliyor. Elbette bunlardan başka nitelikli çocuk edebiyatına hizmet eden pek çok sayıda yayınevi var. Ama biz bu yazımızda özellikle hem yetişkin, hem de çocuk kitabı basan yayınevlerinden birkaç tanesine değindik.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın az hacimli, uygun fiyatlı okul öncesi serileri var. Bunlar, ebeveynlerin çocuk büyütürken tıkandığı bazı konularda yardımcı olacak içeriklere sahipler. Özellikle okul öncesi çocukları, kitabın başkarakterini severse o kahramanın başka maceralarını da istiyor. İş Kültür Yayınları'nın Elif, Çağlar, İnci serileri ailelere bu konuda kendilerini sevdirmiş kitaplardan. Yine okul öncesi kategorisinde Dünyayı Öğreniyorum, Çiftlik Öyküleri, Hareketli Kitaplar, Etkinlik ve Çıkartma Kitapları uygun fiyatlarıyla hem ebeveynlerin hem çocukların tercihi oluyor. Çocuk klasikleri serisi, dünya klasiklerinin kısaltılmış metinleriyle okumayı bilen yaş grubuna hitap ediyor.

Can Çocuk Yayınları'nın kitapları genelde 8 yaş üstüne hitap ediyor. Aralarında Roald Dahl, Erich Kastner, Susanna Tamaro ve Samed Behrengi gibi isimlerin olduğu Çağdaş Dünya Edebiyatının yanında; Sevim Ak, Behiç Ak, Bilgin Adalı, Can Göknil, Muhsine Helimoğlu Yavuz, Süleyman Bulut, Koray Avcı Çakman gibi yazarların kitaplarının olduğu Çağdaş Türk Edebiyatı kitapları var.
Yapı Kredi Yayınları'nın çocuk kitapları deyince öncelikle akla, okul öncesi kategorisinde basılan ciltli, büyük boy, rengârenk kitaplar geliyor. Birkaç nesildir okunan Ayşegül ve Garfield serisi de YKY'dan basılmakta. Okul öncesi çocukların sevdiği minik boy ve uygun fiyatlı olan Uğur Böceği Sevecen ile Salyangoz Tomurcuk da yayınevinin çok popüler kitaplarından. Okul çağı grubunda ise J.K.Rowling ve Italo Calvino gibi yazarların yanısıra Yalvaç Ural, Nezihe Meriç, Gürsel Korat, Sara Şahinkanat ve Filiz Özdem gibi Türk edebiyatçıların kitapları da yer almakta.

Timaş Yayın Grubu; Timaş Çocuk, Mavi Kirpi, Sincap Kitap, Carpe Diem, İlk Genç, Dikkat-Zekâ, Timaş Genç gibi farklı kategorilerde, farklı okur kitlelerine hitap eden geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Mesela Mavi Kirpi'de ilkokul sınıflarına göre hikâye setleri varken, Dikkat ve Zekâ Akademisi'nde çocuklara bilişsel ve düşünsel beceriler kazandırmayı amaçlayan zekâ setleri basılmakta. Daha çok Türk edebiyatına ağırlık veren yayınevinin Timaş Çocuk kategorisinde; Birsen Ekim Özen, Anıl Basılı, Mustafa Orakçı gibi yazarlardan çocukların bayıldığı eserler mevcut. Birsen Ekim Özer'in Şirin İş Başında, Şirin Dünyayı Geziyor, Şirin İstanbul'u Geziyor serileri ve Mustafa Orakçı'nın Levent İz Peşinde, Levent ve Tayfası, Levent Türkiye'yi geziyor, İstanbul Dedektifleri serileri ise ilkokul çocuklarının neredeyse tamamı tarafından sevilmekte.

Kendi ihtiyaç ve isteklerini ihmal eden yetişkinler, çocukları söz konusu olunca kesenin ağzını açıyorlar. Böyle olunca da bazı yayınevleri yaşadığımız zorlu ekonomik süreci çocuk ve gençlik kitabı basımına ağırlık vererek atlatıyor. Ayrıca son yıllarda resimli kitap ve çocuk kitabı okuyan yetişkin oranında da hayli artış var. O renkli dünyaya giren uzun süre çıkamıyor. Yurt dışında yıllardır popüler olmasına rağmen bizde rağbet görmeyen sessiz kitaplar, her yaştan okura hitap ediyor oysa. Yaşsız kitaplar olarak kabul gören tür, masal anlatıcılığı ve P4C(Çocuklar İçin Felsefe) atölyelerinde rahatlıkla kullanılıyor.
Kimi zaman raflarda göz kırpmasına rağmen elinize bile almadığınız, kimi zaman da çocuğunuza okurken "bir an önce bitsin" dediğiniz çocuk kitaplarının; her şeyin mümkün olduğu, sevgi dolu, sımsıcak, renkli dünyasına girebilirseniz çıkmak istemeyeceksiniz. Siz de kendinize bir iyilik yapın ve çocuk edebiyatıyla tanışın.
Yazar'a ait Diğer Yazılar
Elanur Us
İstanbul'da kızı ve iki kedisiyle yaşayan Elanur Us, peyzaj mimarlığı lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından edebiyat tutkusunu hayata geçirmek için yıllar sonra İstanbul Üniversitesi AUZEF'de felsefe lisansı yaptı. Çeşitli atölyelerde yaratıcı yazarlık, çocuk ve gençlik edebiyatı, çocuklarla felsefe, masal anlatıcılığı, metin çözümleme, mitoloji ve psikanatilik psikoloji dersleri almıştır. 2015'ten beri kurduğu kitap kulüplerinin yürütücülüğünü yapmaktadır.